Ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου», σύμπραξη «κοινού ποινικού» και «ένοπλου αντάρτικου πόλης».

Posted: 25 Αυγούστου, 2014 in ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετικέτες: , , , , , , , ,

Η ληστεία στο υποκατάστημα της ΕτΕ, το μεσημέρι της Παρασκευής (22/08) στο Δίστομο Βοιωτίας, από την οποία οι τρεις ένοπλοι απέσπασαν περίπου 400.000€, δεν ήταν τυχαία ούτε ως προς την επιλογή στόχου, ούτε ως προς το ποσό το οποίο απέσπασαν..
Αυτή η αρχική εκτίμηση των Αρχών, από τον τρόπο δράστης και τις ενέργειες των ληστών- με την παραμονή τους στο υποκατάστημα για περισσότερα από 15λεπτά, η απόπειρα να δημιουργήσουν «άλλοθι» στην αιτιολόγηση της πράξη τους, την ομηρεία του 35χρονου ταμία, και την επιλογή να κάψουν το κλεμμένο -όπως διαπιστώθηκε- RAV (τζιπ) στο οποίο επιβιβάστηκαν κατά τη διαφυγή τους, και στη συνέχεια η απόπειρα να κάψουν -ανεπιτυχώς- το κλεμμένο από την Καλαμάτα σκάφος το οποίο χρησιμοποίησαν, και να διαφύγουν με άλλο ΙΧΕ, «παρέπεμψε» στη ληστεία το περασμένο καλοκαίρι στις Σπέτσες, με τους δράστες να έχουν κάψει το σκάφος με το οποίο πέρασαν απέναντι και διέφυγαν.

Τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας, «έδειξαν» τους δράστες της ληστείας.
Υλικό από κάμερες και βίντεο από τη διαδρομή, μαρτυρίες για τους τρεις ενόπλους, οι οποίοι παρέμειναν περισσότερο από 15λεπτά στο τραπεζικό υποκατάστημα, ενώ θέλησαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία στους πελάτες, και επιχειρούσαν να προκαλέσουν «αίσθημα συμπάθειας» ως προς τα κίνητρα, για τις πράξεις τους, εξετάσθηκαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας.. Από την ανάλυση γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων, διαφαίνεται -για άλλη μια φορά- η «σύμπραξη» ατόμων τα οποία έχουν απασχολήσει σε δράσεις του κοινού ποινικού και στη συνέχεια έχουν αποτελέσει την υποστηρικτική ομάδα οργανώσεων του «ένοπλου αντάρτικού πόλης» σε τρομοκρατικές ενέργεις και ληστείες προς ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου». Η ληστεία ωστόσο στην ΕτΕ, από την ανάλυση των προανακριτικών στοιχείων τα οποία προέκυψαν, καθώς και στοιχείων τα οποία έχουν προκύψει κατά την εξερεύνηση σε άλλες ληστείες -Μέθανα, Συκούριο, Σπέτσες- εκτιάται ότι ως κίνητρο είχε τη «συντήρηση» των δραστών οι οποίοι έχουν ποινικό παρελθόν, και αυτή τη φορά δεν ήταν σε σύμπραξη με τις οργανώσεις του «ένοπλου αντάρτικου πόλης» ή μέλω αυτών των ομάδων.
Βιντεοληπτικό υλικό από το υποκατάστημα της τράπεζαν και επιχειρήσεις στο κέντρο του Διστόμου, «έδειξε» τους γνώριμου στο Αντιτρομοκρατικό – και όχι μόνο- επιτελείο, δράστες!

Τα αποτυπώματα συνεργάτη- του έγκλειστου σήμερα στις φυλακές Διαβατών, τρομοκράτη του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκου Μαζιώτη-, και καταζητούμενου ως συνεργού της ομάδας του, Γιώργου Πετρακάκου, 2130587εντοπίσθηκαν στο φουσκωτό σκάφος το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες της ληστείας στο Δίστομο Βοιωτίας (22/08)- μεταξύ άλλων αποτυπωμάτων -αταυτοποίητα προς στιγμήν κατά την προανακριτική έρευνα- .

Ο Πετρακάκος φέρεται να είχε συνεργαστεί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, ενώ «εντοπίζεται» συμμετοχή του σε συνεργασία με την ομάδα του Νίκου Μαζιώτη, σε ληστείς- στην Κλειτωρία- προς ενίσχυση του «επαναστατικού ταμείου» της οργάνωσης, όταν όπως εκτιμούν οι Αρχές, τα μέλη της ομάδας του κατάδικου τρομοκράτη, είχαν «αδρανοποιηθεί» όσα δεν είχαν συλληφθεί (2002).

Στο υποκατάστημα της ΕτΕ, διαπιστώθηκε επίσης και η παρουσία του ποινικού Σπύρου Χριστοδούλου, ο οποίος στο παρελθόν, είχε συμμετοχή σε ληστείες, έχει κατηγορηθεί για τη δολοφονία αλλοδαπού ποινικού κατ’ εντολή Αλβανού –επίσης έγκλειστου ποινικού- επικίνδυνου κακοποιού ενώ ήταν συγκελίτες στο ίδιο Κατάστημα Κράτησης, ενώ είχε τραυματιστεί σε ένοπλη συμπλοκή με Αστυνομικούς, στα Διόδια Αφιδνώ (Οκτώβριος 2001) και είχει κατηγορίες για σωρεία άλλων ποινικών αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα και ο οποίος έχει κριθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνος. Και γι αυτόν, είχε διαπιστωθεί να διατηρεί στενές επαφές με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Οι ληστείες τραπεζών για τον Χριστοδούλου «δεν είναι ληστείες, αφού «κλέβει» το κράτος» όπως ο ίδιος προσδιορίζει την διάπραξή τους.
Η «παρουσία» του Σπύρου Χριστοδούλου, ήταν γνωστή στο Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, από την έρευνα την οποία ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πραγματοποιήσει σε διαμέρισμα της Μ.Βόδα 229, στον Αγ.Νικόλαο στις αρχές Αυγούστου, κατά την αναζήτηση της επικηρυγμένης καταδικασμένη για ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα, και συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα. Το διαμέρισμα, φέρεται να είχε ενοικιαστεί από το Σπύρο Χριστοδούλου, τον Μαίο του 2013, για 6μήνες, ωστόσο άγνωστο ποιοι λόγοι τον «υποχρέωσαν», να εγκαταλείψει νωρίτερα το οίκημα, και όπως έχει καταθέσει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, το παρέδωσε βαμμένο, και από τότε παραμένει ξενοίκιαστο. Σε αυτό το σπίτι, σε σταθερό σημείο του σπιτιού, είχε εντοπισθεί παλαμικό αποτύπωμα του Σπύρου Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, εκτιμά ότι αυτή η -πρόσφατη- σύθεση της (νέας) ομάδας, «δείχνει» κοινά χαρκατηριστικά με τις ληστείες σε Σπέτσες- τον  Ιούλιο (2012) με τους δράστες να φτάνουν στο τραπεζικό κατάστημα με μηχανές μεγάλου κυβισμού και να  διαφεύγουν με φουσκωτό το οποίο εντοπίσθηκε καμμένο στο Σαράντι Αργολίδας, ενώ και σε αυτή την περίπτωση, από καταθέσεις προσδιορίζεται  μεταξύ των δραστών συμμετοχή μιας γυναίκας-. Στις ληστείες οι οποίες διαπράχθηκαν στα υποκαταστήαματα τραπεζών στο Βελεστίνο, τα Μέθανα, σε Ακράτα, Κλειτορία και στις δύο πρόσφατες σε Μαραθώνα και Σαρωνίδα, οι δράστες είχαν κάψει το όχημα διαφυγής, σε μικρή απόσταση- προσδιορίζεται από το υλικό από κάμερες ασφαλείας- εμπλοκή των δύο ποινικών, Σπύρου Χριστοδούλου και Γιώργου Πετρακάκου.

Ένας επίσης «παλαιός γνώριμος» για ποινικές υποθέσεις, η παρουσία του οποίου διαπιστώθηκε ύστερα από τη λήψη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού από το φουσκωτό σκάφος και το όχημα διαφυγής καθώς και από το βιντεοληπτικό υλικό το οποίο εξετάσθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, είναι του επονομαζόμενου «καρφάκια» (λόγω του χαρακτηριστικού του κουρέματος) του Σπύρου Δραβίλα, ο οποίος μετά από 8ήμερη άδεια που είχε λάβει από το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, στο οποίο ήταν έγκλειστος, δεν επέστρεψε και κρίθηκε δραπέτης (Ιούνιος 2013).

Ο Δραβίλας είχε προσδιοριστεί ως συνεργός του ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣΒασίλη Παλαιοκώστα, και του Αλβανού Αλκετ Ριτζάι κατά την πρώτη απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού με το ελικόπτερο (2006), για την οποία είχε καταδικαστεί (Μάρτιος 2009) από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά σε φυλάκιση 17ετών. Στην ακροαματική διαδικασία, κρίθηκε ότι ήταν το άτομο το οποίο επέβαινε στο ελικόπτερο και «οδήγησε» τον πιλότο στο Σωφρονιστικό Κατάστημα, όπου και παρέλαβαν του δύο ποινικούς. Ο Σπύρος Δραβίλας, συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα (Αυγουστος 2008) ενώ είχε μεταβεί στο Αγρίνιο για να συνατήσει φίλη του.

Με επιστολές του σε διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, είχε κοινοποιήσει την απεργία πείνας την οποία πραγματοποιούσε, αντιδρώντας στην αρνηση των Εισαγγελικών και Σοφρωνιστικών Αρχών να του χορηγήσουν εκ νέου άδεια-ύστερα από (νέα) δίωξη σε βάρος του για συμμετοχή σε ληστεία (2007). Σε συμπαράστασή του, ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, είχαν παραθέσει στιην ίδια ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου δεκάδες κείμενα, ενώ επιστολές συμπαράστασης είχαν αποστείλει ο Τάσος Θεοφίλου κρατουμενος για τρομοκρατικές ενέργεις, με συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣπΦ). Είχε προσδιοριστεί με γενετικό υλικό η συμμετοχή στην αιματηρή ληστεία της Πάρου (Αυγουστος 2012), κατά την οποία είχε δολοφονηθεί ο 53χρονος αυτοκινητιστής Δημήτρης Μίχας, όταν επιχείρησε να ακινητοποιήσει τους δράστες κατά τη διαφυγή τους, και συνεπλάκη μαζί του.

Από τη διερεύνηση του οικήματος στο οποίο διέμενε η «οικογένεια» της «άνεργης μεταφράστριας» Πόλας Ρούπα και του επίσης «άνεργου» Νίκου Μαζιώτη, στο Μαρούσι, το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, είχε εντοπίσει αποδείξεις ημερολογιακά προσδιορίζονται στο περασμένο καλοκαίρι (2013) από το Κιάτο Κορινθίας. Από πληροφορίες οι οποίες ήταν στη διάθεση του Αντιτρομοκρατικού επιτελείου, πολύ πριν την τυχαία σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη (16/07) στο Μοναστηράκι, ανέφεραν την παρουσία τους και του Σπύρου Χριστοδούλου στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, μεταξύ Διακοφτού- Κιάτου- Καλαμάτας- Ναυπλίου.

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, είχε μεταβεί στην περιοχή, χωρίς ωστόσο οι έρευνες – από όσα έχουν μέχρι στιγμής προκύψει- να έχουν «δείξει» επακριβώς το γεωγραφικό σημείο, ή τα κρησφύγετα τα οποία είχαν στη διάθεσή τους, τα μέλη της ομάδας Μαζιώτη.

Σε άλλη περίπτωση κατά την οποία προκύπτει «συνεργασία» μεταξύ ποικνικών και τρομοκρατών, αποτυπώνεται σε βίντεο το οποίο είχε εξετάσει το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, μετά την βομβιστική ενέργεια στο κτήριο της ΤτΕ τον περασμένο Απρίλιο (2014). Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει ο Νίκος Μαζιώτης. Τότε, στο υλικό που είχε εξετασθεί, είχαν εντοπισθεί οι δύο ποινικοί να είναι στην ομάδα υποστήριξης και ήταν αυτοί που απομάκρυναν από το σημείο τον «οδηγό» του παγιδευμένου οχήματος το οποίο πυροδότησαν.

Έντονος προβληματισμός για το.. «επόμενο βήμα»

Η σύνθεση της (νεας) ομάδας από το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, χαρακτηρίζεται «εκρηκτικά επικίνδυνο μείγμα» με ποινικούς οι οποίο δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή, οι οποίοι προσφέρουν «συνδρομή» σε τρομοκράτες οι οποίοι «αντιμάχονται τις Αρχές και τους εκφραστές τους».

Το ενδεχόμενο άτομα τα οποία έχουν ενταχθεί χωρίς απαράιτητα να μοιράζονται κοινές ιδιεολογικές αντιλύψεις- όπως στην περίπτωση των δραστών της ληστέια στο Δίστομο της Βοιωτίας- σε τρομοκρατικές δράσεις, είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο. Οι Αρχές εκτιμουν, ότι σε άμεσο χρονικό διάστημα, ενδεχομένων και με «αιτιολόγηση» την αντίδραση που έχουν κατα καιρούς εκφράσει μεσα από κείμενα τους οι τρομοκράτες, και ως αφορμή τις τροποποιητικες διατάξεις του Νομου του Υπουργείου Δικαιοσύνης- για τις ποινές και τα Σωφρονιστικά καταστήματα (τύπου Γ)- να επιλέξουν να πλήξουν στόχο με ειδικό συμβολισμό -χωρίς να μην έχει προσδιοριστεί απόλυτα-.

Δεδομένο το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο αυτό το νέο τρομοκρατικό «κράμα» ποινικών και τρομοκρατών, να εφαρμόσουν πρακτικές οργανώσεων που έχουν δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό, ενδεχομένω και σε μια προσπάθεια να δείξουν την «επιβολή» τους, με προσδιορισμένο στόχο Αξιωματούχο, πράξη που θα αναδείξει νέα δεδομένα στη δράση του ένοπλου αντάρτικου από την εμφάνιση της πρώτης οργάνωσης, στη χώρα.

Επίσημες ανακοινώσεις για τα ευρήματα από την ΕΛΑΣ, στη ληστεία του Διστόμου και τα άτομα τα οποία έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή τους, αναμένεται με την ολοκλήρωση της Αστυνομικής έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, εντός των ημερών.

Σχόλια

Σχολιάστε