Μυτιλήνη: Αναμένονται οι Τούρκοι «παρατηρητές» για τις επανοπροωθήσεις- «Αδειάζουν» τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Posted: 20 Μαρτίου, 2016 in ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Ετικέτες: , ,

Μεγάλη κινητοποίηση απο το πρωί στη Λέσβο με Αστυνομικές δυνάμεις να έχουν μεταφερθεί στο νησί και συμμετέχουν στην επιχείρηση μεταφοράς των λαθρομεταναστών με πλοία της γραμμής.

image

Απο το πρωι (20/03) ΥΑΤ ΟΠΚΕ στατικες δυναμεις και Αστυνομικοί της τοπικής Διεύθυνσης Αστυνομίας του νησιού, βρίσκονται στα δύο HotSpot στη Μόρια και το Καρα Τεπε τα οποία σε εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών -μετατρέπονται σε Κέντρα Κράτησης και Επαναπροώθησης λαθρομεταναστών.
Όπως προβλεπεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών, «όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων (..) στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία».
Παράλληλα, «Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την ΕΕ».
Πλέον δε θα γίνεται καταγραφή και δε θα χορηγούνται «βραχιολακια» όπως το προηγούμενο διάστημα στους διαβιούντες αλλά οποίος εντοπίζεται ως λαθρομετανάστης, δεν καταγράφεται, συλλαμβάνεται και κρατείται ως έγκλειστος στους συγκεκριμένους χώρους έως ότου κριθεί το άσυλο ή η εκτέλεση της διοικητικής απέλασης με τη διαδικασία της επαναπροωθησης στην Τουρκία.
Νωρίς το πρωί (20/03) με C130 απο τη Χίο, έφτασαν στο νησί 3 διμοιρίες της ΥΑΤ.
Ο Δήμαρχος του νησιού, βρισκεται στις περιοχες προκειμενου να ενημερωθεί για τις διαδικασίες που πρόκειται να εφαρμόζονται πλέον, ενώ πλήθος ξένων δημοσιογράφων καλύπτει τα γεγονότα.
Οι επιχειρήσεις μεταφοράς γίνονται σε όλα τα νησιά όπου λειτουργούν «hotspots»- Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο και Κω-, ενώ δόθηκε εντολή στα πρακτορεία των νησιών να μην εκδίδουν εισιτήριο στους λαθρομετανάστες με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.
Στόχος είναι τα κέντρα αυτά να αδειάσουν, ώστε όσοι καταφτάνουν από σήμερα στα νησιά να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.
Από Ελληνικής πλευράς, αποφασίστηκε η συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής για τον συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα να προκαλεί προβληματισμό. Ενώ με απόφαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αξιωματούχος έφτασε στην Ελλάδα και ανέλαβε ρόλο συντονιστή των προσπαθειών για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.
Αργά το απόγευμα (επίσημα) αναμένονται οι Τούρκοι «παρατηρητές» ενώ σταδιακά από τα νησιά, αποχωρούν και οι ΜΚΟ.

Σχολιάστε