Χίος: Με διαβατήριο του ψευδοκράτους Τούρκος «παρατηρητής»- Παραμένει σε περιορισμό στο Τελωνείο του νησιού

Posted: 21 Μαρτίου, 2016 in ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Ετικέτες: , ,

Αναστάτωση και διπλωματική εμπλοκή, έχει προκληθεί από το γεγονός ότι ένας από τους έξι Τούρκους «παρατηρητές» που αφίχθησαν στη Χιο, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει διαβατήριο του ψευδοκράτους.

image

Η αποστολή των Τουρκων «παρατηρητών» αφίχθησαν στη Χιο (20/03) με αρκετές ώρες καθυστέρησης. Ωστοσο κατα τον έλεγχο διαβατηρίων, Τούρκος κάτοχος «πράσινου» διαβατηρίου, λόγω της διπλωματικής του ιδιότητας (σσ δεν χρειάζεται βίζα για την είσοδο στην Ελλάδα), εντοπίσθηκε να φέρει στο διαβατήριό του σφραγίδα του ψευδοκράτους..
Αρχικά στον Τούρκος Αστυνομικό, επετράπη η είσοδος στο νησί για διανυκτέρευση στη Χίο αλλά το πρωί της Δευτέρας (21/03) μεταφέρθηκε στο Τελωνείο του νησιού μέχρι να αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί η παραμονή του στη χώρα ή θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο Τσεσμέ και από εκεί στη Σμύρνη.
Στελέχη των τοπικών Αρχών, κάνουν λόγο για εσκεμμένη κίνηση, αφού η είσοδός του στο νησί, θα μπορούσε να αποτελέσει έμμεσο τρόπο αναγνώρισης τους ψευδοκράτους από την Ελλάδα.
«Το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι η είσοδος στη χώρα μας με τέτοιο διαβατήριο απαγορεύεται ρητά. Συνεπώς δεν μπορεί να μη γνώριζαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα στελέχη προέρχονται από μία Υπηρεσία που ασχολείται με ζητήματα ασύλου στην Τουρκία και γνωρίζουν πολύ καλά τα δεδομένα μεταξύ των δύο χωρών καθώς και την πάγια θέση της Ελλάδας σε σχέση με το ψευδοκράτος», ανέφεραν στον «Π» τα ίδια στελέχη.
Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Χίου σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος Τουρκος Αστυνομικός παραμένει σε περιορισμό στο Τελωνείο του νησιού ενώ στην υπόθεση ενεπλάκη και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, δήλωσαν ότι το θέμα διευθετήθηκε ενω διευκρινίστηκε ότι «Στους υπηκόους τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας, που έρχονται στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αν έχουν στο διαβατήριό τους σφραγίδα του ψευδοκράτους. Δεν μπορεί όιμως σε αυτή την περίπτωση να σφραγιστεί απευθείας το διαβατήριο από τις ελληνικές αρχες, αλλά του χορηγείται ένα ανεξάρτητο χαρτί με την ελληνική σφραγίδα, το οποίο φέρει μαζί με το διαβατήριο».
Το ζήτημα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών και όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ανώτατος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, στον Τούρκος
Έχει χορηγηθεί έγγραφο σφραγισμένο από τις ελληνικές Αρχές το οποιο επέχει χρήση άδειας εισόδου και θα ο Τούρκος θα παραμείνει ως έχει οριστεί.


*ΠΟΛΙΤΗΣ Χίου

Σχολιάστε